søndag den 26. januar 2014

Få grøntsagerne på bordet - Trines greens 1Vi er nået januar. Det er tid til nytårsfortsæt, slankekure, motionscenter-indmelding.
Som Mikkel Beha engang udtalte så er alle cykelstier lige nu oversvømmede med buttede trunter i lidt for små løbetights. Og  grøntsagshylderne i supermarkederne er gabende tomme fordi vi alle lever ÅHH så sundt her i 2014....

Not so true... med mindre man hedder Arne eller Christian og er bidt af en gal kur!
Mit 2014 fortsæt er at blive endnu bedre til at spise grønt og mere varieret grønt.
Egentlig et fortsæt som det allerede i 2013 gik ret godt med - men lidt sikker succes skal der til her i livet.

Det er et fortsæt som jeg tror rigtig mange har og som rigtig mange finder lidt svært. Derfor et par små fif.

Anbefalingerne siger jo 600 gram frugt og grønt om dagen - med størst vægt på de grønne indslag. Uoverskueligt? Smid køkkenvægten ud og koncentrer dig om at få frugt eller grønt til hvert måltid.
Som eksempel spiser jeg frugt til morgenmaden og evt. om formidagen. Til frokost får jeg en god portion finger-grønt, eftermiddagen suppleres igen med lidt frugt og til aften en god grov salat eller grøntsagsret. Jeg rammer rimeligt 600g dagligt.

Køb kvalitet. Det behøver ikke være dyrt, økologisk eller fra en fjerntliggende bondemand.
Se, duft og føl. Ser grøntsager friske ud, hvordan er farven? Dufter de ''grønt'' eller kunstigt. Er de spændstige og sprøde? Slatnet grøntsager er næsten lige så slemt som... æhh andre slatne ting!
Køb sæsongrønt, det er billigere og grøntsagerne har ikke været fragtet og modnet i en køletrailer. En god dansk vintergrønsag er kål - den er billig og giver uanede muligheder (indlæg om det en anden dag).

Tænk grøntsagerne som hoveddelen af måltidet. Kan måske være lidt tricky men tænkt grøntsagen som det kødet/fisken skal passe til og ikke omvendt.
Køb grøntsager som mætter og suppler med linser, lidt ost eller nødder hvis du er klar på at kvitte kulhydraterne.

Lad grøntsagerne smage af det de er.
Der er ikke noget være end en bønnesalat som er sovset ind i hvidløgs-senneps-dressing så smagen af bønne er helt væk. Eller coleslaw druknet i mayo.
Eksperimenter med de forskellige grøntsager og lær at elske dem med kun et drys af salt og peber eller en helt mild olie-edike dressing.

Keep it simpel. Undlad af lave salater af 15 forskellige grøntsager. De drukner i hinanden og bliver et sær sammensjask. Vi kender det fra salatbarene i kantinerne hvor alt får en umiskendelig smag af Thousand Island. Hold dig til 2-4 grøntsager og drys evt. med lidt nødder, friske kryderurter eller vendt lidt pesto om en af grøntsagerne.

Søg inspiration.
Kogebøger er noget af min ynglingslitteratur. Lige nu er jeg ret forelsket i River cottages egen Hugh Fearnley Whittingstall (jaja jeg har noget med mænd i +40 alderen..). Hans Grøn hverdagsmad
 er grøntsagsretter for kødelskere. Men også Suveræne...-serien er populære her i huset.

Aftenens grønne indslag er i dag klassisk lasagne med masser af grøntsager i sovsen. Dertil pesto-vendt blomkål på en bund af grøn salat og kål, toppet med lidt feta.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar